Om projektet Edits äng

© Per Pixel

I Långekärr väster om Gerlesborg finns byggklar mark, Edits äng (Svenneby 2:14).


Andreastorpets vänboende ekonomisk förening, är en byggemenskap som planerar att uppföra kooperativa hyresrätter för helårsboende på marken.


Fastigheten ägs av Tanums kommun och sedan 2020 finns en antagen detaljplan som avser byggande av bostäder. Här kan vi bygga parhus och tiny houses och dessutom finns byggrätt för gemensamma lokaler.


Projektet Edits äng sträcker sig över dalgångens kant och in i skogsbrynet. I området ligger Andreastorpet, ett befintligt, traditionellt bohuslänskt dubbelhus som projektet och den ekonomiska föreningen har ambitioner om att bevara.

Projektfakta:


  • Antal lägenheter: 32
  • Lägenheter: 1-3 Rok, 24-70 kvm
  • Gemensamt: samlingslokal,verkstad, växthus, utemiljö och odlingar.
  • Upplåtelseinsatser: 7000 kr/kvm.
  • Normhyra: 1700 kr/kvm, år
  • Upplåtelseinsatser och hyror kan komma att förändras.




Grunden för projektets ekonomi är säkerhet i färdiga byggnader på en attraktivplats nära havet.

Projektet byggs i etapper så att säkerheten byggs upp stegvis och osäkerheter minimeras. Vi arbetar för tomträtt under byggtiden. Genom att betala för tomterna i ett sent skede kan vi minska riskerna avsevärt.

Vi ansöker också om en kommunal borgen som fungerar som ytterligare säkerhet under projekttiden.

Tomter och byggnader

Bygata med tio parhus, elva tiny houses och ett torp 

Arbetet med områdesplan och utformningen av projektet har pågått sedan projektet drog igång 2021. Bebyggelsen kommer utformas runt en bygata som går parallelt med dalgången. Bostäderna kommer att variera i storlek mellan cirka 23-70 kvm.


Personer och företag som arbetar med projektet:

Projektlots - John Helmfridsson

Arkitekt - Hans Sörqvist


Projektet planeras som en förtroende-entreprenad i samverkan med ett lokalt byggföretag. Vi tar gärna emot tips om intressanta byggare! Välkommen att höra av dig!


Vy med gestatningsförslag

Inspiration material, färg och detalj

Detaljplan och markanvisning

Föreningen har undertecknat ett markanvisningsavtal med Tanums kommun på för hela detaljplaneområdet. Det innebär att föreningen har ensamrätt att förhandla med kommunen om att förvärva marken till och med maj 2025, med möjlighet till förlängning med ett år.

Hållbarhet i boende & byggande

Social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet är utgångspunkten för projektet. Föreningen verkar genom en byggemenskap för att skapa ett ekonomiskt hållbart boende genom eget arbete i planerings- och byggskedet, en kommande förvaltning i egen regi samt ett ekologiskt hållbart byggande och boende genom hushållning med resurser, minimal klimatpåverkan, stödjande av lokala kretslopp, biologisk mångfald och andra miljöfrämjande åtgärder. Projektet har ett antal fokusområden som utvecklas under projektets gång: energi, dagvatten, konstruktion & material, klimatanpassning, odling och grönytor.

Ekologiskt hållbart boende
Projektet ska byggas mycket resurs- och klimateffektivt genom materialval med låga utsläpp, effektiv energiförsörjning och god inomhusmiljö. Ett helt förnybart närvärme- och elsystem utvecklas som minimerar behovet av extern el. Samtidigt kommer ett kretsloppssystem möjliggöra lokal återföring av näring. Ekosystem på platsen inventeras och dagvatten omhändertas lokalt. Området ger goda odlingsmöjligheter med egna täppor, gemensamma växthus och större odlingar.


Socialt hållbart boende
Tillit och samverkan mellan boende är en kärnfråga i ett område där de boende styr och förvaltar sitt boende tillsammans. Genom byggemenskapen skapas tillit mellan boende i planerings- och byggprocessen, en tillit som sedan utvecklas i en bogemenskap. Gemensamma lokaler, aktiviteter och samverkan kring utemiljöer stärker närheten mellan de boende. Grunden för social hållbarhet är goda grannar.

Ekonomiskt hållbart byggande
Andreastorpet byggs kostnadseffektivt med goda fastighetsvärden. Det ger förutsättningar för förhållandevis låga upplåtelseinsatser. Den kooperativa hyresrättsföreningen styr själva över kostnader, vilket möjliggör god ekonomi med rimliga hyror.